Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Νέο επεισόδιο στα Ίμια: Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού



Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια καθώς τα μεσάνυχτα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού. Η τουρκική πλευρά έχει επιβάλει τις τελευταίες ημέρες ένα είδος άτυπου αποκλεισμού στην περιοχή, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να περικυκλώνουν τις βραχονησίδες.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και χτύπησε με την πλώρη στην πρυμναία αριστερή πλευρά το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090, προκαλώντας υλικές ζημιές και χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Το σκάφος του λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.
Φωτογραφίες που διέρρευσαν στον Τύπο δείχνουν το πλοίο του ελληνικού λιμενικού να έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη του. 

Φωτογραφία: militaire.gr

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού - και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων - ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.
Σημειωτεόν ότι το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 090 «Γαύδος» είναι το πλέον σύγχρονο και μεγαλύτερο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ίμια παραμένει αυξημένη ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού.
Η Τουρκία έχει επιβάλει το καθεστώς αμφισβήτησης των δυο βραχονησίδων και το επιβεβαιώνει καθημερινά εμπράκτως. Δεν είναι μόνο το επεισόδιο με τον κ. Καμμένο, αλλά είναι συνεχείς οι καταγγελίες των ψαράδων της Καλύμνου που αδυνατούν να προσεγγίσουν στην περιοχή, καθώς παρενοχλούνται από τα σκάφη του τουρκικού Λιμενικού και υποχρεώνονται τελικά να απομακρυνθούν από την περιοχή που αποτελεί ελληνικό έδαφος και από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Είναι ενδεικτική της έκτασης του προβλήματος και της προσπάθειας της Τουρκίας για εμπέδωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή, η καταγραφή (μέσω των στοιχείων της εφαρμογής Marine Traffic) της εικόνας που παρουσίαζε το μεσημέρι της Δευτέρας η περιοχή γύρω από τα Ίμια, οπού τρία σκάφη του τουρκικού λιμενικού ουσιαστικά κινούνταν διαρκώς γύρω από τις βραχονησίδες, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο πλαίσιο, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη κινούνταν παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ακόμη και δυτικά των Ιμίων. Τα τουρκικά σκάφη επίσης με τις κινήσεις τους αποκόπτουν τις δυο ελληνικές βραχονησίδες τόσο από την Καλόλιμνο όσο και από την Ψέριμο.
Η ένταση στα Ίμια είναι καθημερινή και ενδεικτική της κατάστασης είναι ένα ανάλογο περιστατικό που είχε συμβεί στις 17 Ιανουαρίου όταν τουρκική ακτοφυλακίδα είχε έρθει σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού.

«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!