Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΣΙΩΠH από την κυβέρνηση! ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Αλβανία...

Για επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο Πέλαγος κάνει λόγο το κανάλι Top Channel των Τιράνων, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Αθήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην Αλβανική πλευρά περνούν μεγάλα τμήματα από δύο θαλάσσια οικόπεδα που στην αρχική συμφωνία του 2009 μεταξύ των κυβερνήσεων Καραμανλή και Μπερίσα βρίσκονταν εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αρχική συμφωνία του 2009, η οποία ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τροποποιείται και μεγάλο μέρος των Οικοπέδων ΙΟΝΙΟ 1 και ΙΟΝΙΟ 2, περνούν στην αλβανική δικαιοδοσία, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα χάραξη της ΑΟΖ έχει γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, υιοθετώντας τις θέσεις της Αλβανία. Αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας. Έτσι, στο σημείο που η απόσταση των δύο χωρών είναι 1,8 μίλια, 0,6 μ. κατοχυρώνονται στην Ελλάδα, 0,6 μ. στην Αλβανία και τα υπόλοιπα 0,6 μ. χαρακτηρίζονται «Διεθνή Ύδατα». Στα υπόλοιπα σημεία θα εφαρμοστεί επίσης η αρχή της ισοδυναμίας, με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας.

[Πηγή]http://www.press-gr.com

«Τριβέλι Πὰνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!