Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Πώς η μάσκα του V for Vendetta έγινε σύμβολο αντίδρασης των «Αγανακτισμένων»



Από την Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και από το Τόκιο στο Σίδνεϊ, ένα κοινό «σύμβολο» ενώνει τους «Αγανακτισμένους» που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της απληστίας. Πρόκειται για μία μάσκα με μουστάκι και γένι που απεικονίζει τη μορφή του Γκάι Φοκς, όπως έκανε την εμφάνισή της στο graphic novel και στην ταινία V for Vendetta.


Στην εικονογραφημένη νουβέλα V for Vendetta, ο V, ένας μοναχικός αναρχικός χρησιμοποιεί τον Γκάι Φοκς ως «πρότυπό» του για να εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα φασιστικό καθεστώς που διοικεί το Λονδίνο.

Στις 5 Νοεμβρίου του 1605 ο Γκάι Φοκς βρέθηκε σε ένα τούνελ κάτω από το Κοινοβούλιο με 36 βαρέλια πυρίτιδας. Ο Φοκς, μαζί με συνεργάτες του, είχαν σχεδιάσει τη λεγόμενη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» σαν απάντηση στην τυραννία της κυβέρνησης του Ιάκωβου Ι'.

Τον Φοκς και τους συνεργάτες του τους κρέμασαν και τους διαμέλισαν, και το σχέδιό τους να ρίξουν την κυβέρνηση δεν εκπληρώθηκε ποτέ.

Στην ταινία και το graphic novel o V σχεδιάζει να κάνει το ίδιο.


Ο Ντέιβιντ Λόιντ, ο καλλιτέχνης που σχεδίασε την εικόνα της μάσκας για το graphic novel, είπε ότι αυτός και ο συγγραφέας κόμικ Άλαν Μουρ δημιούργησαν τον χαρακτήρα του V, θέλοντας να αποδώσουν την ιδέα ενός αστικού αντάρτη που αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό.
«Ξέραμε ότι ο V θα είχε διαφύγει από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου θα είχε υποβληθεί σε ιατρικά πειράματα. Αλλά, ύστερα, μου ήρθε η ιδέα ότι η τρέλα του θα μπορούσε να τον οδηγήσει να υιοθετήσει την περσόνα και την αποστολή του Γκάι Φοκς -του σπουδαίου ιστορικού επαναστάτη» δηλώνει.
Οι μάσκες δημιουργήθηκαν από την Warner Bros, προκειμένου να προωθήσουν την ταινία και προσφέρονταν στις προβολές. Γρήγορα η ταινία απέκτησε «καλτ» στάτους και η μορφή του Γκάι Φοκς δια χειρός Λόιντ και Μουρ έγινε διάσημη παγκοσμίως.Η μάσκα που χρησιμοποιούν «Αγανακτισμένοι» σε ολόκληρο τον κόσμο έκανε την εμφάνισή της πρώτη φορά από τους χάκερ Anonymous σε διαδήλωση κατά της Σαϊεντολογίας.
Στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων χρησιμοποιήθηκε, πάντως, κατά κόρον.
Ακόμα και ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Άσανζ εμφανίστηκε στις διαδηλώσεις του Λονδίνου, φορώντας μία τέτοια μάσκα και αναγκάστηκε να την αφαιρέσει έπειτα από επιμονή της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λόιντ, τον καλλιτέχνη που σχεδίασε τη μάσκα, η χρήση της μπορεί να συγκριθεί με το πώς χρησιμοποιήθηκε η διάσημη φωτογραφία του Αλμπέρτο Κόρντα που απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα.

«Η μάσκα του Γκάι Φοκς έχει γίνει κοινό σημάδι και βολικό πλακάτ στις διαδηλώσεις κατά της τυραννίας. Είμαι χαρούμενος που ο κόσμος το χρησιμοποιεί, μοιάζει ξεχωριστό, μια εικόνα της ποπ κουλτούρας που χρησιμοποιείται κατ' αυτόν τον τρόπο» δηλώνει, σύμφωνα με το BBC.
«Πιστεύω ότι οι Anonymous ήθελαν ένα σύμβολο για να κρύψουν την ταυτότητά τους, το οποίο να συμβολίζει τη μοναδικότητά τους. Το V for Vendetta είναι μια ιστορία για ένα πρόσωπο που στρέφεται ενάντια στο σύστημα» δηλώνει.
Η τελευταία σκηνή στην ταινία του Τζέιμς Μακ Τιγκ δείχνει ένα πλήθος Λονδρέζων να φορούν μάσκες του Γκάι Φοκς, και να βαδίζουν άοπλοι προς το Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, ο Πολ Στέινς, μπλόγκερ που υπογράφει ως Γκίντο Φοκς, λέει ότι θεωρεί ειρωνικό το γεγονός ότι αντικαπιταλιστές και αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν την Warner Bros, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, αγοράζοντας τις μάσκες.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η ευρεία χρήση της μάσκας υπογράφει την «απώλεια εμπιστοσύνης στην πολιτική», καθώς ο Γκάι Φοκς είναι η πιο αντι-πολιτική φιγούρα.
Ο Ριτς Τζονστον βλέπει την μάσκα ως μία βίαιη εικόνα. «Δεν είναι ένα σύμβολο παθητικής αντίστασης, αλλά ένα σύμβολο ενεργής τρομοκρατίας. Ρίχνει μία κυβέρνηση και μία χώρα και αυτό μπορεί να είναι ελαφρώς τρομακτικό και ξένο για μερικούς.
» Η ιδέα της μάσκας του V να είναι πολιτικό σύμβολο είναι γελοία. Είναι σαν να ρίχνεις μία κυβέρνηση χρησιμοποιώντας φωτόσπαθο ή το ξίφος του He - Man» καταλήγει.

[Πηγή] http://news.in.gr 
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!